Strip-please


Als je een verhaal vertelt in de klas, zijn leerlingen in het begin in de war. Waar komen die woorden vandaan, waar is het blaadje, waar is het boek? Hoe kan dit? 

Mooi om te merken dat veel kinderen zo’n verhaal bijna letterlijk kunnen navertellen. Ze presenteren het voor de groep, met opvallend veel woorden en details uit het oorspronkelijke verhaal. Het verhaal is recht bij ze binnengekomen, zonder tussenkomst van papier of boek. 

En als je ze dan vraagt om het verhaal te tekenen, in een strip, dan komen daar mooie dingen van. Beeld en tekst gecombineerd, waardoor de woorden nog beter blijven hangen. 

Want strips zijn ‘vet’ en daar maak ik gebruik van. Waarom niet? Uit onderzoek blijkt dat strips leerzaam zijn, leuk en dus effectief.

Dit komt omdat het lezen van een strip een geheel eigen vaardigheid is, waarbij het lezen van tekst gecombineerd wordt met het bekijken van wat de tekenaar in beeld uitdrukt. Nieuwe woorden die een kind tegenkomt in de tekst van een strip worden ondersteund door een plaatje en een context, waardoor de betekenis meteen wordt opgepikt. 

Voor kinderen die moeite hebben met lezen is dit extra handig, omdat zij in het lezen ondersteund worden door het beeld en daardoor het verhaal makkelijker en beter begrijpen. Daarnaast kunnen zij door de plaatjes de verhaallijn beter inschatten. Stripboeken zijn ideaal voor beelddenkers, vanwege de korte zinnen en dialogen.

Het lijkt me duidelijk en helder: strippen maar! 

Er zijn zo veel fijne manieren om kinderen plezier in lezen mee te geven; liedjes eerst lezen en dan meezingen, leerlingen een tekst laten schrijven voor hun mede-leerlingen over het huidige thema, als leerkracht zelf ook lezen tijdens het 'stil' lezen, een aantal pagina's uit een boek kopiëren voor iedere leerling, dan gezamenlijk lezen en de leerlingen enthousiast laten worden ... Wil je meer voorbeelden? En een hele goede leerkracht worden? Kom bij Verhalenfabriek!
Hier vind je alle info
stuur door:    deel:    

Laatste artikelen

Strip-please

Als je een verhaal vertelt in de klas, zijn leerlingen in het begin in de war. Waar komen die woorden vandaan, waar is het blaadje, waar is het boek?... » LEES MEER

Liever voor de klas

 Vorig jaar rond deze tijd kwam ik Richard tegen, een leuke veertiger die na twintig jaar bedrijfsleven voor de klas wilde. Iets doen wat ertoe d... » LEES MEER

Kiezen voor het onderwijs

Jaren geleden had ik voor het eerst een eigen groep, toen op een dag de Verhalenman langskwam. Hij kwam, vooral in Amsterdam-Oost, bij diverse sc... » LEES MEER

Video

Nieuwsbrief