Kiezen voor het onderwijs


Jaren geleden had ik voor het eerst een eigen groep, toen op een dag de Verhalenman langskwam. Hij kwam, vooral in Amsterdam-Oost, bij diverse scholen verhalen vertellen. Kinderen werden helemaal betoverd en gevangen door hem. Dat wilde ik ook bereiken ... en zo kwam het dat verhalen vertellen in de klas bij mij dagelijks op het programma stond. 

Toen de school waar ik toen werkte werd gesloten, wist ik even niet wat ik zou gaan doen. Ik had op deze school stage gelopen en was zo doorgegroeid naar leerkracht, ik voelde me thuis. Eén van de grootste problemen voor een directeur is als er een leerkracht ziek is, je opeens met een groep kinderen zit. Dus ik dacht: ik ga invaller worden en op zoek naar een nieuwe school. Zo kan ik overal werken, even kijken en solliciteer ik daarna bij een school die me leuk lijkt. 

Na een paar keer invallen viel het me op wat een gepuzzel het is, zo’n eerste dag in een vreemde klas; wat ga ik doen met de kinderen, waar zijn ze gebleven in de methode en vooral: wie zitten er allemaal in de groep? Vermoeiend alles, ook voor de leerlingen. Hoe zou ik dit gemakkelijker kunnen maken? Zoals de Verhalenman dat deed! Ik ging kinderen de eerste dag op school vangen en betoveren met verhalen. Zo is Verhalenfabriek ontstaan. Ik had zo vaak als ik wilde werk als invaller, en werd ook steeds vaker geboekt als verhalenverteller. 

Toen het lerarentekort groter werd, groeide ook de vraag naar invallers. Er kwamen meer aanvragen dan ik kon verwerken. Zo ging ik op zoek naar wie mij kon helpen. Via directeuren waarvoor ik had gewerkt, werd ik in contact gebracht met (potentiële) zij-instromers. Wat mij opviel is dat veel van hen het zij-instroomprogramma als zwaar en weinig flexibel ervaren. Zelf had ik die ervaring ook; ik vond de stap om leraar te worden via werken en stage in combinatie met een pabostudie groot. Hoe doe je dat, als je toch geld moet verdienen? Veel zij-instromers haken hierdoor uiteindelijk toch af. Het is veel; studie, stage, gezin, inkomen.   

Het is mijn missie geworden om zoveel mogelijk mensen die leerkracht willen worden te begeleiden in dit proces. Ze een zachte landing te geven en er aan bij te dragen dat het lerarentekort uiteindelijk zal worden opgelost.

Hier vind je alle info over werken bij Verhalenfabriek  

Hier vind je alles over De Verhalenman 



stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief