Begrijpend lezen is geen vak


Bij veel scholen staat  het nog in de dagplanning: ‘BL’; een uurtje het vak begrijpend lezen doen met je leerlingen. Maar begrijpend lezen is geen apart vak, het is een vaardigheid, die je de hele dag door nodig hebt.

Het begrijpen van teksten, het verwerken van informatie, maar bijvoorbeeld ook het begrijpen van filmpjes en teksten online, het valt allemaal onder lezen, lezen, lezen.

Zoals je weet is het motto bij Verhalenfabriek; lezen, lezen en nog eens lezen. Maar dan wel op een leuke manier én met inbreng van de leerlingen. Wat willen ze weten, waar zijn ze nieuwsgierig naar, wat willen ze zelf leren? Verdomd handig als je dan goed kunt lezen.

Daarom is het zo heerlijk als je als school een fijne bibliotheek hebt. Maar dat je leerlingen ook toegang hebben tot internet en online informatie. Ik kan me een lesvoorbereiding niet meer voorstellen zonder de meest actuele online informatie. Wij als leerkrachten doen zelf ook niet anders, dat is toch wat je de leerlingen ook gunt. Dat ze ook weten hoe je zo’n tekst moet aanpakken en filteren.

Wat Verhalenfabriek betreft is dat minstens zo belangrijk: ‘Zoek het lekker uit!’ Laat het ze zelf aandragen, datgene waar ze meer over willen weten. Uitzoeken, filteren, samenstellen tot een presentatie voor de rest van de groep.

Liesbet van Oosten heeft er een goed artikel over geschreven in Trouw.

stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief