Achtbaan

Eigenlijk wist ik het al mijn hele leven. Ik zou juf worden. Of postbode, of vrachtwagenchauffeur. Allemaal prachtige beroepen. Maar juf, dat leek me als meisje toch het allermooiste. 

Alleen, toen ik 18 was (heel lang geleden) en mijn diploma op zak had, was er één ding zeker: als juf had je grote kans om werkeloos te worden. Mijn ouders werkten ook in het onderwijs en waren mijn grote voorbeeld. Alleen zij vonden toen al dat het vak wel heel erg werd uitgehold. Mijn vader maakte als rector van een VO-school alle onderwijsvernieuwingen mee die volgens hem het onderwijs niet ten goede kwamen.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zo kwam ik 20 jaar geleden, na 10 jaar in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, toch in het onderwijs terecht. Als zij-instromer in een verkort deeltijdtraject. Want in Amsterdam werd toen ook al het tekort aan leerkrachten zichtbaar. 

Ik heb fantastische stages kunnen doen op verschillende scholen en heb binnen twee jaar mijn bevoegdheid gehaald. Dat vond ik wel snel, want ik wist nog niet wat ik wilde; kleuters, middenbouw of bovenbouw? Werken met kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken of die juist meer uitdaging kunnen gebruiken? Ik was er nog niet uit, want als zij-instromer zit je in een achtbaan waar je bezig bent je heel goed vast te houden aan het karretje. 

Daarom ben ik bijna 15 jaar geleden met Verhalenfabriek gestart. Eerst als mijn eigen brug tussen de pabo en de praktijk. Later kwam ik erachter dat meer pabo-studenten best nog wat ‘vlieguren’ wilden maken, voor zich definitief aan een school te binden. 

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier samengewerkt met studenten, zij-instromers en herintreders die, net als ik, via Verhalenfabriek het vak in de vingers kregen door te werken bij allerlei soorten scholen, groepen en in verschillende stadsdelen. Doordat mijn collega’s een gefundeerde keus konden maken voor een school, een team of soort onderwijs zijn ze allemaal nog steeds werkzaam in het onderwijs en daar ben ik blij om.

De komende weken zullen zij hun ervaringen delen via deze blog. En in de zomer vieren we feest omdat we 15 jaar bestaan! En is er een leerkracht ziek? 

Geen paniek, bel Verhalenfabriek  via 06-2246 3405! Er staat weer een fantastisch mooi en enthousiast team te trappelen! 


stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief