Onderzoekje


Een klein onderzoekje (met 50 mensen) in mijn omgeving heeft verschillende antwoorden op één vraag opgeleverd. Die ene vraag aan mijn familie, vrienden, collega-leerkrachten en schooldirecteuren was: Wat had jij graag willen leren op de basisschool? Hier volgen de antwoorden die het meest opvielen.

Ik had vroeger op de basisschool graag willen leren:

1. over koken en gezond voedsel
- En wat was het leuk geweest als we op school tussen de middag met z’n allen (warm) hadden kunnen eten. Ik zie dat altijd in films en dat lijkt me zo fijn en praktisch. En dan met zo’n soort kok als Jamie Oliver als chef.
  
2. over allerlei soorten boeken
- Literaire hoogtepunten maar ook de boeken van Malcolm Gladwell, bijvoorbeeld, of Steven Covey. En die dan gezamenlijk lezen en bespreken, misschien meer iets voor de middelbare school.  

3. over sporten en de achtergrond/voordelen daarvan
- Dus niet alleen maar gymles, maar ook soorten sporten, de kampioenen, de landen, Olympische Spelen, etc.

4. hoe je een presentatie opbouwt en hoe je een goed verhaal vertelt
- Meer aandacht voor verhalen & presentaties, i.p.v. één keer per jaar een spreekbeurt (ik doe mijn spreekbeurt over …) of boekbespreking. Een goed verhaal op zak hebben over je droom, je passie, je talent.

5. over ondernemen
- Hoe begin ik een bedrijf en wat komt daar allemaal bij kijken. Kan ik van mijn interesse mijn werk maken, dat soort zaken. Maar ook het oefenen van een pitch over je product of dienst.

6. hoe je een goed mens wordt
- Meer leren over dankbaarheid, hoe je andere mensen kunt helpen, hoe je kunt bijdragen aan de samenleving, hoe je bewust kunt omgaan met onze aarde en de bodemschatten.

7. over zelfvertrouwen
- Eén jaar lang had ik een juf die je het gevoel gaf dat je mocht zijn wie je was, ze legde ons uit dat er voor iedereen plaats is in deze wereld. Dat je kwetsbaar opstellen juist krachtig is. Waar is ze gebleven deze juf, het jaar er op was ze ineens weg van onze school.

8. over verschillende culturen
- Bij ons in de klas zaten 2 kinderen uit Marokko en 1 Surinaamse jongen. Ik had wel wat meer willen weten over hun achtergrond en de verhalen uit die cultuur. Nu zitten er in een gemiddelde schoolklas natuurlijk kids met veel meer verschillende achtergronden. Lijkt me mooi om daar wat mee te doen.

9. over geld
- Ik had toen graag willen weten dat geld energie is. Iets dat heel veel in beweging brengt. En hoe daarmee om te gaan.

10. over leren
- Als mij was uitgelegd waarom ik op school zat, wat ik er mee kon en hoeveel kansen je hebt als je iets leert waar je enthousiast van wordt, dan had ik leren misschien wel leuker gevonden. Maar ook had ik willen weten hoe je het beste kunt leren, of daar strategieën voor zijn (speedreading of mindmapping bijv.).

Wat had jij graag willen leren in jouw tijd op school? Laat je het me weten?

stuur door:    deel:    

Video

Nieuwsbrief